Wolne stanowiska pracy i sposób ich wypełniania

Wakat to stanowisko pracy w firmie, organizacji rządowej lub organizacji non-profit, która nie ma aktualnego użytkownika. Otwiera drzwi do rekrutacji z kandydatami z zewnątrz lub do awansu z szeregów, a czasem z kombinacji obu.

Jak powstają wolne miejsca

Najczęstszym sposobem pojawienia się wakatu jest sytuacja, w której aktualny pracownik opuszcza swoją pozycję z powodu awansu, degradacji, rozwiązania lub rezygnacji.

Promocje mogą powodować reakcję łańcuchową wakatów, ponieważ pracownicy w organizacji są często promowani kolejno w hierarchii. Degradacja jednej osoby często powoduje promocję innej osoby. Wypowiedzi mogą powodować reakcję łańcuchową awansów, jeśli wakat jest stanowiskiem kierowniczym. Czasami organizacje tworzą nowe stanowiska, więc te zaczynają się jako wakaty.

Jak wypełnia się wolne miejsca

Wakaty są wypełniane różnymi procesami selekcji. Im większa organizacja, tym bardziej sformalizowany będzie ten proces. Proces selekcji w rządzie jest prawie zawsze wysoce formalny, aby wszystkie strony uczestniczące w selekcji czuły się uczciwie. Taki proces ma również wytrzymać kontrolę ze strony osób spoza niego.

Wolne miejsca pracy i ekwiwalenty w pełnym wymiarze godzin

Wakaty to nie to samo, co ekwiwalenty w pełnym wymiarze godzin . FTE to pomiar liczby pracowników w organizacji, przy założeniu, że wszyscy pracownicy pracują w pełnym wymiarze godzin.

Jest to instrumentalne w określaniu niektórych przepisów dotyczących opieki zdrowotnej i prawa pracy. Pracodawcy z mniejszą liczbą FTE czasami otrzymują zwolnienia i specjalne względy.

Wolne miejsce na stanowisko w pełnym wymiarze czasu wynosi jeden pełny etat. Pozycje w niepełnym wymiarze czasu liczą mniej niż jeden pełny etat. Dokładna kwota zależy od tego, ile godzin w tygodniu osoba pracująca w niepełnym wymiarze godzin pracuje lub pracuje.

Inne powiązane warunki

Wakat jest czasem nazywany przez te inne pojęcia:

Kilka przykładów

Dyrektor generalny spółki przechodzi na emeryturę. Stwarza to wakat na szczycie organizacji. Po długim procesie rekrutacji zarząd firmy promuje dyrektora finansowego spółki na stanowisko dyrektora generalnego. Jedną z cech charakterystycznych tej firmy jest jej skłonność do promowania od wewnątrz, dlatego dyrektor działu księgowości staje się dyrektorem finansowym po kilku procesach selekcji. Menadżer ds. Kont staje się wówczas dyrektorem księgowym, a jeden z księgowych, którym wypłaca się rachunki, staje się kontem, menedżerem płatnym. Ktoś spoza firmy jest zatrudniony jako księgowy odpowiedzialny za konta. W wyniku przejścia na emeryturę dyrektora generalnego firma złożyła łącznie pięć wakatów.

Szybko rozwijające się miasto musi zapewnić, że wielkość jego rządu dotrzyma kroku liczbie ludności. Po przeanalizowaniu rozwoju miasta w ciągu ostatnich 10 lat i rozważeniu prognoz wzrostu w ciągu najbliższych 10 lat, kierownik miasta i szef policji zdecydowali, że miasto musi co roku zatrudniać dwóch dodatkowych funkcjonariuszy policji w ciągu najbliższych 10 lat.

Oprócz stanowisk, które muszą być obsadzone z powodu awansów, obniżek, wypowiedzeń i rezygnacji, departament policji będzie miał dwa wakaty do obsadzenia w przyszłym roku.