Opis stanowiska: Menedżer wycieczek muzycznych

Od finansów po opiekę nad zespołem, kierownik trasy nosi wiele czapek

Kierownik wycieczki to osoba, która prowadzi program, gdy zespół jest w trasie. Kierownicy wycieczek są odpowiedzialni za zapewnienie płynnego przebiegu trasy koncertowej . Ich praca polega na zajmowaniu się finansami wycieczki, upewniając się, że wszyscy są tam, gdzie powinni być, kiedy powinni tam być i na ogół upewniając się, że wszyscy w trasie są na zadaniach. Praca menedżera wycieczek często wiąże się również z zajmowaniem się osobistymi sprawami innych osób w trasie i ogólnie zapewnieniem, że wszyscy w trasie są szczęśliwi.

Co robi menedżer wycieczki muzycznej?

Na małej trasie indie menedżer trasy może być tą samą osobą, co kierownik zespołu, może być także kierowcą i ekipą drogową lub po prostu być najbardziej odpowiedzialnym członkiem zespołu.

On lub ona może zacząć jako przyjaciel zespołu, który był na przejażdżce. Tego typu menedżerowie wycieczek często przyjmują rolę wykonawczą / everyman, reagując na wszystko, co się pojawi.

Na dużych budżetowych trasach rola menedżera zespołu jest jednak bardziej formalna. Na trasie może być zespół ludzi, a praca i obowiązki menedżera trasy stają się bardziej zdefiniowane. Na przykład, jeśli jest pełnoosobowa załoga, kierownik wycieczki upewnia się, że robią to samo
i są tam, gdzie powinny być, kiedy powinny tam być, ale tak naprawdę nie są
muszą same dbać o sprzęt. Tacy menedżerowie wycieczek pełnią raczej rolę opiekunów zespołu
pracuje dla zespołu.

Menedżerowie niezależnych tourów a Big Budget Your Managers

Podobnie jak w przypadku wielu zawodów związanych z branżą muzyczną, istnieje duży podział na pracę wykonaną przez menedżerów wycieczek na mniejszych trasach i organizatorów wycieczek po dużych budżetowych wycieczkach. Ale tutaj jest kilka podstawowych aspektów pracy, które obejmują większość zakulisowych podróży.

Mogą to być rezerwacje potwierdzające, zarządzanie finansami wycieczki, doprowadzenie wszystkich do miejsca, w którym muszą być na czas, kontaktowanie się z promotorami , menedżerami miejsc, agentami biletowymi itp., A także informowanie o godzinach pokazów .

Na większych trasach praca menedżera wycieczek może być podzielona na kilka osób. Na przykład może istnieć księgowy w celu zarządzania finansami i ktoś inny zarządzający ekipą drogową. Ale zawsze znajdzie się jedna osoba z ostateczną odpowiedzialnością / mocą decyzyjną, do której zgłaszają ci dodatkowi menedżerowie.

Tour Manager jako Tour Mama (lub tata)

Oprócz specyficznych obowiązków menedżera wycieczki, łatwiej jest określić, ale bardzo ważne aspekty pracy. Kierownik wycieczki to osoba, która musi pomóc w zarządzaniu wszystkimi emocjonalnymi wzlotami i upadkami oraz wymaganiami życia na drodze. Niezależnie od tego, czy któryś z muzyków czuje się już dość i grozi wyjściem z trasy, czy też zespół zdecyduje, że chce zjeść lody w środku nocy, należy do kierownika wycieczki, aby wszyscy znów byli szczęśliwi. Touring to niezwykle trudna praca, zarówno fizycznie, jak i emocjonalnie, a kierownik wycieczki musi utrzymywać wszystkich w gotowości do wykonywania swojej pracy.

Wynagrodzenia dla menedżerów wycieczek Vary

Wynagrodzenie dla kierownika wycieczki zależy w dużym stopniu od wielkości trasy.

Struktura opłat to zazwyczaj pensja podstawowa plus wydatki i dzienne wynagrodzenie za nieprzewidziane wydatki. Opłacalność wycieczki jest głównym czynnikiem określającym, ile dokładnie otrzymuje wynagrodzenie kierownika wycieczki. Kiedy menedżerowie wycieczek dopiero zaczynają i próbują zbudować reputację, mogą podjąć pracę przy małych wycieczkach tylko po wydatki. Ale menedżerom wycieczek w dużych, bardzo dochodowych wycieczkach wypłacane są hojne wynagrodzenie podstawowe. Wynagrodzenie powinno być negocjowane przed rozpoczęciem wycieczki i uwzględnione w budżecie wycieczki.

Jak znaleźć oferty Tour Managera

Wielu menedżerów wycieczek tworzy bazę klientów za pośrednictwem poczty pantoflowej. Mogą rozpocząć pracę dla zespołów znajomych na małych trasach, a następnie znaleźć nowe miejsca pracy na podstawie zaleceń. Alternatywnie, firmy zarządzające wycieczkami - a czasem także firmy załogowe - mają pracowników zarządzających wycieczkami gotowych do wynajęcia.

Kierownik , wytwórnia lub agent muzyczny może zatrudnić kierownika wycieczki.

Istnieje wiele korzyści z bycia kierownikiem wycieczki. Możesz dużo podróżować i zobaczyć wspaniałe pokazy. Jest to jednak także wielka odpowiedzialność. Aby być dobrym kierownikiem wycieczki, musisz być w stanie spokojnie i chłodno żonglować wymaganiami dużej grupy ludzi, a także być w stanie spełnić prośby, które czasami mogą wydawać się nierozsądne. Trudność pracy zawsze zależy od grupy osób, z którymi przebywasz w trasie.

Jako menadżer wycieczek jesteś odpowiedzialny za to, aby zobaczyć, że trasa przemieszcza się z show do pokazania bez problemu, więc nie możesz wziąć udziału w większości imprez, które zwykle odbywają się w trasie. Chociaż każdy jest w trasie do pracy, menedżer trasy to jedyna osoba, która nigdy nie może spędzić nocy.

Jeśli jesteś zorganizowany i myślisz, że poradzisz sobie z wymaganiami ruchu drogowego, praca jako kierownik wycieczek może być przyjemną i satysfakcjonującą pracą.