Opis stanowiska analityka Merchandisingu

Handel detaliczny Merchandising Ścieżka kariery Edukacja, doświadczenie, wymagania

Czy dla Ciebie jest kariera detaliczna Merchandising Analyst? Dowiedz się w swoim opisie stanowiska Merchandising Analyst, jakie obowiązki związane z pracą, wykształceniem i doświadczeniem. Znajdź również wynagrodzenie, wynagrodzenie i świadczenia pracownicze ogólnie związane z pozycją stanowiska Merchandising Analyst.

Omówienie pracy analityka handlowego Merchandising Analyz

Analityk handlu detalicznego pomaga zmaksymalizować potencjał zysku dla sklepu detalicznego lub sieci sprzedaży.

Analizując ryzyko i możliwości zapasów oraz wdrażając strategie alokacji zapasów, analityk merchandisingowy poprawia przepływy pieniężne i zwiększa marże zysku.

Retail Merchandising Analysts prawie zawsze pracują w siedzibie firmy detalicznej, gdzie kontaktowanie się z działami marketingu i finansów, a także kupującymi i liderami wyższego szczebla jest najłatwiejsze.

Analitycy zajmujący się sprzedażą są czasami również odpowiedzialni za zarządzanie łańcuchem dostaw, w zależności od wielkości sieci detalicznej. Jednak największe amerykańskie sieci detaliczne oddzielają te dwie pozycje, pozwalając im skupić się na konkretnych aspektach przepływu towarów do i ze sklepów detalicznych.

Analitycy zajmujący się sprzedażą współpracują również ściśle z Menedżerami Kategorii w sieciach handlowych, które są wystarczająco duże, aby móc je wykorzystać.

Merchandising wydaje się być najpopularniejszym aspektem handlu detalicznego dla wielu poszukujących kariery handlowej.

Ale zarówno gdy praca związana z marketingiem wizualnym, jak i praca związana z dystrybucją towarów są kreatywnymi, aktywnymi "polami", analityk merchandisingowy najlepiej nadaje się dla kogoś z matematycznym, logicznym umysłem zorientowanym na lewy mózg, który lubi pracować z komputerami przy biurku. w ustawieniu biurowym.

Kluczowe obowiązki analityka merchandisingowego

Analityk merchandisingu usprawnia przepływ towarów poprzez punkt sprzedaży detalicznej, dostarczając organizacji analizę trendów, alokację i wskazówki.

Analiza trendów Obowiązki analityka merchandisingowego:

Obowiązki związane z analizą obejmują monitorowanie sprzedaży w kategoriach sklepowych, nadzorowanie stanu zapasów, identyfikację trendów oraz monitorowanie harmonogramu i zakresu sezonowych zmian, podczas gdy menedżerowie sklepów detalicznych koncentrują się na wynikach sprzedaży poszczególnych sklepów, a kierownicy dzielnic koncentrują się na trendach w wyznaczonym regionie, analitycy Merchandisingu są odpowiedzialny za utrzymywanie pełnego obrazu trendów dla całego łańcucha oraz przepływu towarów zarówno w łańcuchu dostaw detalicznych, jak i poza nim.

Przydział zapasów Obowiązki analityka handlowego

Obowiązki alokacji obejmują utrzymanie pożądanych poziomów zapasów i asortymentów, planowanie dostaw i nadzorowanie wysyłki / odbioru i magazynowania towarów. Współpracując bezpośrednio z dostawcami, analitycy merchandisingowi opracowują strategie zaopatrzenia, które zminimalizują nakłady inwestycyjne przy jednoczesnej maksymalizacji rotacji zapasów.

Wytyczne dotyczące zarządzania Obowiązki analityka handlowego

Właściciele sieci i wyżsi menedżerowie również zwracają się do analityka ds. Merchandisingu, aby dostarczyć wskazówek dotyczących sprzedaży wzorców, czasu przyszłych zakupów i filozofii zakupów. Dokładne i wnikliwe informacje od analityka handlowego mają kluczowe znaczenie dla kluczowych decyzji, które wpłyną na przepływ środków pieniężnych i ogólną wydajność sprzedaży.

W świecie, w którym dominującą modą jest fast fashion, dominują sieci handlowe takie jak Zara i Forever 21, analitycy Merchandising w najpopularniejszych sieciach odzieżowych będą mieli wysokie i szybkie obowiązki. W globalnych firmach handlowych, takich jak Walmart i Costco, analityk merchandisingowy często będzie musiał udzielać wskazówek liderom i decydentom w skali globalnej.

Wymagane doświadczenie dla kandydatów na analityków merchandisingowych

Połączenie doświadczenia merchandisingowego i analizy danych jest pożądane dla analityka merchandisingu.

Istotne jest doświadczenie analityczne i biegłość komputerowa w programach takich jak MS Excel i / lub Access.

Konieczne są także silne umiejętności komunikacji pisemnej i ustnej. Organizacja, twórcze rozwiązywanie problemów i ciągła poprawa mentalności to kluczowe cechy sukcesu w tej karierze.

Wymagania edukacyjne dla analityka merchandisingowego

Licencjat z finansów, rachunkowości lub ekonomii jest preferowany. Inne stopnie lub brak stopnia są czasem do zaakceptowania dzięki połączeniu doświadczenia w zakresie sprzedaży detalicznej, zakupów i przydziału. Tytuł magistra jest dodatkowym i może być warunkiem wstępnym, w zależności od wielkości i zakresu operacji detalicznej.

Wynagrodzenie, rekompensata i korzyści dla analityków merchandisingowych

Istnieje zakres wynagrodzeń od 30 000 do 90 000 USD dla analityków zajmujących się merchandisingiem. Rozmiar i wielkość sprzedaży operacji detalicznej jest kluczowym czynnikiem przy ustalaniu wysokości odszkodowania, a także zakresu obowiązków w organizacji.

Skuteczny analityk merchandisingu często otrzyma funkcje doradcze wyższego szczebla i otrzyma dodatkową rekompensatę odpowiadającą dodatkowym obowiązkom. Pozycja zazwyczaj zawiera pełen pakiet świadczeń, który często obejmuje rabaty na towary.